вторник, 30 декември 2008 г.

Парола по подразбиране

При невнимателно ползване на Ubuntu е възможно достъпване на системата от отдалечен потребител с административни права. Причината е паролата по подразбиране на Linux дистрибуцията, когато е инсталирана при определени обстоятелства. Ubuntu 6.06 LTS, 7.10, 8.04 LTS и 8.10, инсталирани като виртуална машина чрез python-vm-builder или ubuntu-vm-builder във VMBuilder 0.9, поставят автоматично 'удивителен знак' като парола по подразбиране на административния акаунт. При несменена парола от администратора е възможно лесно разгадаване на паролата и достъп от външни, неоторизирани потребители.


Източник: IDG.BG

петък, 19 декември 2008 г.

Скръба вест: Download.BG стана платен!




За жалост това беше единствения готин сериозен сайт за сваляне на безплатни програмки в България, в който можеше да попрочетеш нещичко, да свалиш програмката която търсиш, да научиш за най-добрата безплатна такава, като ползваш търсачката, която се държеше наистина прилично. Беше. Сега са решили това всичкото да го дават за пари:

Уважаеми потребители на Download.BG,

Нашето списание продължава своето развитие. В стремежа си да предложим качествено съдържание на нашите потребители, от 18.12.2008 въвеждаме "Премиум достъп".

Само потребителите с "Премиум достъп" ще могат да:
- свалят програми;
- четат статии (в това число и новите);
- търсят фирми в Топ95;
- пишат във Форума;
- ползват още много екстри...

"Премиум достъп" може да получите по един от следните начини:
- 30 дни с безплатен ваучър, който може да намерите във всеки нов брой;
- 30 дни с SMS при цена 2.40 лв. с ДДС;
- 6 или 12 месеца с някой от абонаментите, които предлагаме ( http://www.download.bg/abn )

Всички, които се абонират през м. декември'2008 получават 10% отстъпка от цените за абонамент.

От своя страна декларираме, че въвеждането на "Премиум достъп" ще стимулира нашите многобройни автори да предлагат повече и по-качествена информация от динамичния свят на софтуера и Интернет.

В този момент се нуждаем от вашата подкрепа!
Сърдечни поздрави,
екипа на Download.BG


... на което аз им отговорих с това (тъй като вече писането на коментари във форума им е платен, пращам директно мейл до тоз, който ми е изпратил това):

Здравейте!

Като един ваш бивш фен държа да коментирам промяната, която направихте в сайта си. Очевадно е, че сте загубили твърде много читатели, с което ви е паднал рейтингът на списанието => парите от рекламодателите са намалели. Малко обаче от посетителите на сайта ви се сещат за това, че вие всъщност ги побутвате да си купуват списанието, а всъщност се захващат за тези ужасяващи 2,40лв. Никой не се сеща, че от тия 2,40 40 стотинки отиват за държавата и друго едно доволно количество за оператора. Но както и да е...
С хода, който предприехте, вие губите името си, както и почитателите си. Дай Боже да намерите нужните ви средства, за да си продължите бизнеса, но да направите платен най-големия БГ сайт за сваляне на безплатен софтуер е глупаво. Има Download.com за хората, които им притрябва нещо. Не се сами в нишата, просто хората ви обичаха, защото сте Българският Download. Е за жалост явно си имате причините, за да вземете това тежко за мнозина решение.
Моят личен съвет е вместо да отблъскате феновете с просия, да инвестирате малко време и евентуално средства, за да се образовате повече в маркетинга и рекламата, след което да намерите гъвкав и полезен начин да си спасите финансовото положение.

С уважение,
Владимир Василев


Това ми е позицията. Евентуално не вкарвам в сметките момента, че техните посетители са предимно ниско квалифицирани младежи, които си търсят нова версия на чат клиента, скрийнсейвър или друга глупост, т.е. едва ли са най-ценената таргет група за облъчване с високодоходоносни реклами... ама знам ли?!

П.П. Всъщност едва сега разбрах каква им е услугата ТОП 95 - каталог на фирми. Сега, за да получих контакти на фирмата, ти трябва да си с премиум акаунт... а все си мисля, че по-скоро трябва да плащат фирмите, получили клик от страна на посетител към контакт-формата, от колкото потребителите, търсещи някой да им свърши услуга. Как мислиш?