сряда, 18 февруари 2009 г.

Мъничко ресурси за любознайковците

Ей това нещо трябваше да ми помогне за изпита по Операционни Системи:

http://newkis.fmi.uni-sofia.bg/~svi/os/

А, ама да имаше кой да чете и да се рови. Двете книжки, посочени на тази страница, ми вдъхват обаче надежтата, че информацията няма да е раздута по съвременно му, както правят сегашните чутовни писатели-ИТ-специалисти, а ще са наистина полезни и някак си по... справочнико-ориентирани :) Не съм ги дълбал, но вярвам че си заслужават да бъдат прибавени към личната библиотечка на кой да е линксджия.

петък, 13 февруари 2009 г.

Bad Ubuntu!

Покрай едно сайтче, фрашкано с картинки и глупости случайно се натъкнах на следното словоизлияние:

(цъкни на картинката, за да ти излезе цялата!)


Не мога да разбера само как можах така да се заблудя с него и да го възприема като операционна система...

вторник, 3 февруари 2009 г.

Мъчна инсталация на Убунту 8.10

Още един човек склони да си инсталира Убунту успоредно с бозичката, която си търкаля на компа.
Уф... ама аз не съм писал от един месец. Живи и здрави, то щото доста неща се случват покрай моята скромна особа, та не остава време за творене тук. Но да се върна към темата:

Журналист. Студент, или по-скоро магистър. Разликата е, че втория държи на повече алкохол и вече съвсем не му пука за изпитите. Така поне са ми разказвали. Историк и блестящ мозък. Или поне тая част от мозъка му, която трябва да помни продължително и по много. Инсталацията на версия 8.04 не сработи. Гърмя на няколко пъти в опити да пуснем графичната среда. Не стана и по другия начин... след което установих, че има версия 8.10, която на мен до момента не ми е предложена за сваляне. Ама явно така трябва. Свалихме 8.10, изпекохме я (как ги правят тия инсталации все още на 1 Це-Де?!), нацепихме дяловете, щото бяхме забравили и... инсталацията най-после тръгна.

Тя тръгна, че и си замина, обаче изникна следния проблем:
- бавно стартиране след GRUB лоудъра;
- забиване при опит зарестарт или изключване;
- вентилатора на процесора превключва на режим центруфугиране (разбирай - бръмчи като на умрело) - постоянно!;
- след като зареди гномът, всичко върви чудовищно бавно...

Попитахме гугъл, редактирахме един кофигурационен файл, рестартирахме и зверчето заспа. За това ще драсна отделна темичка, та барем бъде от полза и на други несретници с Убунту, търсещи красива стабилна операционна система :)

Инсталирах му аз на героя няколко допълнителни програмки, които биха му били от полза (скайп примерно) и го оставих да си цъка сам. Това, което е хубавото при него, е че наистина имаше желанието да се научи да ползва нещо, различно от бозата на микромеките.

Толкова за случая.

Ще споделя само, че у дома се завъди още един тип с Виста и само дебна удобен случай, за да му кажа "Ха! Казах ли ти?! Давай сега да ти инсталирам нещо свестно!", но за момента като че ли е доволен и предоволен... То щото е нов компа. Пак ще си говорим след 3 месеца.