събота, 29 ноември 2008 г.

BadVista инициатива


Или може би не точно инициатива, пък организация Анти... дай да плюеме Виста. Не че не съм съгласен с тях. Ама предпочитам да съм човека боравещ с позитивни инструменти, в борбата за издигане на смислена операционна система на световния пейзаж. Как да е, кой за квото е учил. Пък и всичко си има (поне) 2 страни. Убунту-ту днес ми крашна 2-3 пъти, някои приложения редовно увисват при конкретни действия, ама важното е, че съм си доволен от сегашната ситуация!
Нещо много съм разсеян тая вечер, та ще почвам по същество.
Най-интересното, настрани от подписката "анти-виста" и измислянето на вълнуващи картинки, е блогът. В този блог се разправя за разни ФАКТИ, за които мнозинството не знае, а са всъщност леко фрапиращи. Веднага давам пример. Микромеките, чрез медиа-центъра ти управляват малко или много компа, и по-точно начина, по който се отнасяш към неща, като броудкаст на някаква телевизия (примерно). Има едно флагче в потока, което казва "мене не ме записвайте!" и когато медиа-центърът прочете флагчето те пляска през ръцете. Да, неприятно. Също се разправя за скритите ъпдейти, заради които в 1 момент беше пропищял и бизнесът. Уж те питат искаш ли по принцип да се ъпдейтваш или не, ама не е баш така. Аман и от услужливи мушмороци в бранша!
Като заключение... абе няма да заключавам нищо, Вистата си се оказа официална изгъзица на меките. Да му мислят, като създадат 7. За която подочух, че ще я доставят с гореща супа за хората без тач-скрийн. Дали?

сряда, 26 ноември 2008 г.

VLC на Лин

Може и отдавна да е факт това, обаче за мене си е новина. И понеже това се води МОЙ дневник, ще си я напиша.

Юпиииииии! Линукс си има VLC player!!! С други думи прескачам проблема със свалянето на една чанта кодеци, декодери или каквото там име им е дал Бог, и мога след инсталацията на това чудо на природа да си зяпам филми, че и субтитри да си търкалям с тях. Преди имах мъничък проблем с намирането на "прожектор" на видео, който да показва субтитри, че и да изглеждат като нещо четливо.

Връзчицата води към мястото за сваляне за коя да е платформа, като специално за Убунту 8.04 гарантирам, че го има и в "Управителя на пакети(те)" или така наречения Package Manager.

Първата жертва падна!

Сиреч имам 1 зарибен человек с мерак сам да си свали и инсталира Убунту и всичките му прилежащи истории. Още няколко такива успешни случаи и ще си повярвам, че ставам за sales man!
За всеки оплетен в мрежите на безплатните операционни системи с моя помощ (персонална или само от четенето на тези глупости) възнамерявам да пиша, като ще разправям и към коя група потребители спада съответната жертва.
И така. Сефтето се случи с един младеж учащ Мултимедийни мултимедии (не съвсем, ама близко до това) в един ВУЗ в Копенхаген. А иначе си е българче, момчето. До сега се е занимавал с предпечатен дизайн, много уеб-дизайн, малко Фотошопове, малко от туй и малко от онуй, като си е цъкал все микромеки продукти в сферата на ОС. Е, сега учи това, дето горе-долу е правил преди като от страна на съответния ВУЗ му осигуриха лицензирана версия на целия пакет Adobe Design Premium CS3, което вклуючва: Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Fлash, Dreamweaver, Photoshop и някакви други бозички. Както и да е, да си ги ползва със здраве! Случи се обаче да попадне на моите фермани, които явно са възбудили някакъв "нездравословен" интерес, заради който ден след четенето взе да рови, да сваля, да ръчка и т.н. в посока установяване на втора ОС на шляп-топа си.

Какво ще се случи след инсталация и т.н. - очаквайте инфо за развитието на събитията в някой по-късен епизод! Пък аз утре ще пия една студена боза за негово (софтуерно) здраве и устойчивост на развитието. Щедър съм.

О, да, поздрав за Ники Горчилов:

Струва си!

Подписът на един доблестен Мъж

Ей такива да са ти колегите! Чета аз някакъв документ за боравене с фирмените информационни системи и най-отдолу подписът на автора успя да ме ококори...

Sincirely Your SysAdmin, Mail Server Gimp, Script Monkey, Tech Support lackey, IT Ninja, Cable Jockey, Random PC Guru, webmonster, DB Wizard, PBX Pro, Spamslayer, Network Traffic Cop, [some_name_here].

Евалла, машалла, бра'з на тез достойни люде, дето си знаят работата!

понеделник, 24 ноември 2008 г.

Защо мигрирам на Линукс?

Съвсем груба сметка за преимуществата на Лин пред Бозата:

  • лекота - при свежа инсталация, накамарени една купчина иконки в tray-а, и включени супер-дупер-яките ефекти, взима около 300-400Мб. Виста под 600 не съм я виждал при стартиране! Отделно бих споменал момента с индексирането на огромни файлове, като вчера-сваления филм, заради който ми стърже харда поне 15 минути и забавя цялостния процес на четене на нещо друго! И Лин има индексация, ама никак не е така натрапчива, или поне до сега не ми се е налагало да проверявам Resource monitor-a, за да търся ID-то на процеса, заслужаващ да го утепа.
  • джижани ефекти - невероятните Air глупости на Виста изглеждат много по-гот пресъздадени на Убунту! Не само това, но и когато прозорецът ти се желира можеш да си го мандахерцаш с часове, преди да ти омръзне! Такъв аргумент е изключително важен, когато зарибяваш девойка, или човек, който не се задълбочава много в работата с компютрите, пък предпочита да цъка нещо лицеприятно (визирам благоверната, която също преди края на годината ще осъмне с линукс!).
  • multi-desktop mode - няколкото десктопа, на които можеш да си разполагаш прозорците, екраните и т.н. изключително много облекчават организацията на работното ти място, особено когато отвориш повечко програмки и ти се налага да зяпаш ту в едната, ту в другата. За Виндофса какво да кажа? Там такова животно няма. То е като да си вземеш втори монитор и видео-карта, поддържаща го, за да усетиш и ти малко простор...
  • поддръжка - не знам колко хора го правят тоя продукт (Убунтуту де), ама най-редовно получавам обновления и най-редовно виждам и резултата от тях. Микромеките също мажат яко, ама като че ли едно цяло open-source общество е доста повече като работна сила от онези мишоци, които след провала на Виста се концентрират върху 7-ма версия.
  • софтуер - на разположение имаш огромен каталог с всякакъв софтуер, разпределен в няколко категории, които улесняват търсенето ти, пък самия каталог върши всичката работа по свалянето, инсталацията и насаждането в "старт" меню-то, което е организирано по същите категории като в Package manager-a. Да споменавам ли, че огромна част (да не кажа всичи) от програмите са с отворен код и съответно все се намират хора, които да ги доразвиват, дооправят и да ти ги шмугнат съвсем безплатно! Малко са всъщност тия, които трябва да ги ровиш някъде в нета и да се кахъриш сам да ги сваляш и инсталираш. Във Виндофса няма друг, освен тоя начин. Е да, освен ако не ти идва със самата инсталация, ама в такива случаи не е нещо, с което да се гордееш.
  • безплатно - за малко да забравя :) Всичко това ти е безплатно. Кой му пука ли? Във Франция за 2 предупреждения, че сваляш или ползваш нелегален софтуер (за което нещо те следят "законно"), на третото ти спират нетя до живот! Това щеше да бъде прието за целия ЕС, ама не мина на гласуване в ЕП. Май. Е това е начина да си вържеш гащите от сега и да засвикваш, че сиреньето не е безплатно, ама пък има едно по-готино, дето е безплатно. Хем ти е чиста съвестта, хем свикваш с хубавите навици.
  • сигурност - ФАКТ: за Виста са известни ПОНЕ 50 програми, които изнасят информация от компота ти към сървърите на микромеките. Съжалявам, ама не ме кефи. Виндофс като система със затворен код като цяло прави глупости, за които може и да не забележиш, освен ако не си майстор на Ай-Ти-меча. Друг момент - МВР смята от Март другата година да почне да ни следи официално по всички канали (телефон, е-поща, чатове, блогове) на по-ниско ниво от това да чете какво пишеш в блога си. Не ме кефи. С Лин ще им е малко по-трудно да ти се бъркат в работата, особено ако пуснеш някое и друго криптиране. Не че във Виста е невъзможно, ама като цяло в шапката за сигурност на Линукс има доста повече зайци, от колкото в тая на Виндофса като цяло.
  • ОЩЕ сигурност - самата файлова система на Линукс (ех, два пъти съм късан на ОС, ама пък ги знам тия работи!) е изградена така, че нямаш право да правиш това, за което нямаш право (да го правиш). С други думи си с една идея над средностатистическите 'лапета, които просто експлойват някоя цепка на ОС-то, за да направят поредната гениална глупост, за която Виндофс не проверява дали пък наистина така трябва да се случи. Във Виста се опитаха да оправят проблема със сигурността, ама май по-зле стана.
  • гъзарийка - преди години излезе статистиката, че над 80% от пазара държали микромеките (малката първа буква е нарочно!). Ми това ти гарантира една полу-уникалност. Пък и на баш-ламите им изглеждаш някак си смарт. Тъпо, ама това е също движещ фактор за някои компютру-ползващи прослойки на обществото ни.
Не ви стигат тия причини ли? Пишете Linux vs. Windows при чича си Гугльо и вижте резултата. Да отбележа, че тук не съм се влиял от чужди мат'ряли!

За финал, ще цитирам бат Горчилов:

Струва си!

И настана светлина!

Нда. Това е щото по принцип цъкам на минимална яркост на дисплея, та при преинсталация на Лин настройките се връщат към дефолтното high-brightness. Снощи си преинсталирах на чисто Ubuntu 7.10 както си похапвах в кухнята. Отнема точно 24 минути да се стартира от диска, да се нацъкат 7-те бързи стъпки и да се приключи с копиране на пакети, инсталации, конфигурации, хардуер-детекшън, почистване на машината след инсталацията и... да, рестарт. 24 минути, не е зле, а? На края имах неработещ звук и евентуално мрежова карта. Това ми правеше 7.10 на Тошиба Сателит А205. За сметка на това веднага си пуснах безжичния и Update manager-a ме подхвана с ъпгрейд до 8.04. Тази процедура вече отне маааалко повечко. Да речем 2 часа, че забравих да засичам.
След това вече имах работещ звук, читави драйвъри на вИдио(т)-картата, много благ уолпейпър с някаква перната твар и... много ентусиазъм да продължавам с бъхтането. Насъбрах си един голям списък от Package manager-a за сваляне и инсталиране и взех да обръщам внимание и на моята възлюбена (а.к.а. Мартината). Към 1 сутринта даунлоудовете на купчина игри, жабарски IDE-та и уеб-дизайнски инструменти, офис джунджурии и т.н. + инсталирането им беше привършило и се сближих с разтегаемия диван (какъвто би трябвало да има всеки geek!).

Какво има тук?

Сиреч каква ми е идеята на блогъ? Ей такава. Не разбирам от Линукс много-много, ама разбирам толкова, че да ме кефи повече от Виста дори след феноменалния й Service Pack 1. Нда. Та си казах преди седмица, че до края на годината ще съм мигрирал тотално на Линукс, а Вистата ще ми седи за красота, че и без това ми е оригинална...
Покрай цялата тази история реших да зарибя и други хора, та май блогът ще е главно за зарибените. Ще да се разказва за моите приключения в изучаването на тази чудна ОС, както и за приключенията на людете, които ще трябва да се чувстват богопомазани, че са си направили инсталация от моето "оригинално" Це-Де на "Убанту" 7.10 . Така май го произнасят х'американците.